• Arthura Hector

WAT TE DOEN ALS HET TUSSEN JOU en JE PUBERKIND NIET GOED LOOPT?


Stap uit de matrix deel 10

Vele HSP en Sterrenouders met kinderen lopen vast. Dit komt omdat zij beide in een spagaat worden neergezet. De meeste ouders zijn opgevoed met structuren en regels, omdat zij zelf deze regels hebben moeten volgen. Proberen zij dit ook zo door te geven aan hun kinderen. De intentie die hier wordt neergezet is: ”Geen goede opleiding, geen goede toekomst”. Dus jouw kind moet ook op die manier worden opgevoed? Want anders kom je niet ver in deze wereld! Zonder diploma's, zonder goed opleidingen. Dat klopt natuurlijk deels wel. DEELS klopt dit en ook weer niet voor iedereen. Wanneer je puber het niet red op school en vast loopt, omdat de structuur niet goed voor hem of haar is: te vast is en er teveel druk wordt uitgeoefend, dan mag je ingrijpen als ouder en op gaan staan. Bescherm je kind. Dit alles zal zeker zijn weerslag thuis hebben. Ik raad aan altijd te gaan praten met de begeleiders of de school en uitleg te geven aan hen. Gewoon eerlijk zijn en je niet schamen. Het is afhankelijk waar je woont en hoe de school hierop zal reageren. Blijf ondanks alles eerlijk want als deze school het niet kan oppakken, dan hoort jouw (sterren/HSP) kind hier niet thuis.

THUISONDERWIJS

Ga dan gewoon op zoek naar een school die dit wel kan oppikken en wel kan ondersteunen. Het is zo dat wanneer je kind van school af gaat en er wordt contact opgenomen met de oude school wordt er informatie over jou kind gedeeld. Wanneer jouw kind nergens meer terecht kan, ga dan eens kijken of thuis onderwijs iets voor jullie is? Er zijn vele groepen op FB en boeken over geschreven, dus het kost wel wat voorwerk. Dit heeft ook een basis en structuur nodig waaruit je dan gaat werken, maar deze kan je dan aanpassen aan jouw situatie en jouw kind/puber. Stel wel de juiste regels op. Het kost ook veel tijd voor de ouder die dit gaat ondernemen. Dus de vraag is: “Kan je dat aan en hoe loopt het thuis? Zijn er al veel spanningen en gaan die minder worden als je thuis les geeft?”

Informeer jezelf eerst goed en ga op onderzoek uit. Praat met ouders die hier ervaring in hebben. Overstappen met jonge kinderen of met pubers is wel een groot verschil. Het hangt af van de band die je hebt met je kind. Komt de spanning vanuit het huidige reguliere onderwijs of is het vooral thuis dat de ruzies oplopen?

IS DE BAND GESPANNEN MET JE PUBERKIND

Zorg dan eerst dat er helderheid komt en dat je overzicht krijgt in waarom er spanningen zijn. Kan jij de opvoeding aan als HSP/sterrenouder? Want ook jij bent gevoelig en misschien snel emotioneel? Heb je veel ruimte nodig of hulp om zaken voor elkaar te krijgen? Krijg je die hulp wel? Weet je hoe je jouw energie weer op kan laden? Ben je een beetje een chaootje, een ADHDtje of komt het vanuit een heel ander deel (trauma)? Ga dan eerst eens op zoek naar je eigen structuur. Dit kan via gesprekken met een (alternatieve) hulpverlener die jou kan coachen in dit deel. Zodat je eerst zelf alles op de rit krijgt en een eigen structuur kan neerzetten. Hoe ga je om met machteloosheid in deze wereld, want als HSPer kom je dit vaak tegen. Je wordt niet vaak begrepen.

STRUCTUUR en HSP/STERRENMENSEN

Op aarde kennen we maar 1 soort structuur en die werkt vanuit de ratio. Dat hoeft niet perse slecht te zijn. Maar vaak is het zo dat deze manier teveel van een hoog gevoelig persoon eist. Het verwacht van jou meer dan je kunt geven en het zet je onder druk. Ga dan kijken hoe je een eigen structuur kan neerzetten die jou energie geeft, i.p.v. energie ontneemt. Vaak worden we geleerd om vanuit het hoofd alles neer te zetten, om de structuur te bereiken die nodig blijkt te zijn. Dat komt er een conflict met wie jij bent. Jouw ruimte wordt opgeslokt door gepieker in het hoofd, de regels die je moet naleven en de energie gaat alleen naar het hoofd. Dit is niet goed voor gevoelige en sterrenmensen. Die horen de energie naar het hart te sturen, vanuit het hart te leven.

Sommige die erg rationeel ingesteld zijn zoals sommige autistische kinderen, zouden goed moeten functioneren binnen deze rationele structuren, maar het tegendeel is waar. De fysieke mens bezit een klein ratio brein verbonden met het kleine bewustzijn van het menselijk voertuig. Als dat alleen gebruikt wordt, leef je niet volledig. Jouw hersenen worden zo beperkt en je gebruikt maar een klein deel van je talenten en ook van je intelligentie. Daar kan je heel erg down of erg verveeld van worden. Saaiheid, geen uitdaging, je creativiteit staat op slot, je spontaniteit staat op slot. Je komt vast te zitten in het kleine ratio structuur, terwijl jouw LICHT, sterrenlicht-intelligentie zoveel groter is. En ook veel meer uitdaging nodig heeft in het leven. Ga dat maar eens opzoeken en ontwikkelen. Geef dat door aan je kind. Het kleine ratiobrein kan namelijk geüpload worden door de intelligentie van het hart. Het kosmisch bewustzijn.

Vindt een eigen structuur die bij jouw sterren energie past.

TIJD: altijd te laat komen?

Tijd is een zeer betrekkelijk fenomeen, wie zegt dat tijd vast staat?

Dit kan je allemaal gaan ontwikkelen en openen. Het kosmische fotonenlicht is geopend op aarde en komt bij iedereen binnen, maak er gebruik van en stel je ervoor open. Maar wel rustig aan met dit LICHT, want dit licht vibreert razendsnel. Het fysieke pak werkt anders, reageert erg traag op dit alles. Dat is de natuur van de aarde en daar mag je respect voor hebben. Kijk als je weet hoe het werkt dan kan je er beter mee om gaan. Je vecht er dan niet meer tegen, omdat je je vrijer voelt. Er komen dan andere mogelijkheden op je pad. En dat is mooi, dat geeft ruimte, maar zolang je in het hoofd vast zit en op die manier rondjes blijft draaien, zal je je erg ongelukkig voelen.

HET FYSIEKE LICHAAM

Een fysiek lichaam hoeft geen beperking te zijn, er zijn wetten en regels zeker weten. Er zijn beschavingen op aarde neergezet die voor jou willen beslissen en denken, toch als je het eenmaal door hebt, kun je via de gedachtekrachten en de jouw kosmische energie, je eigen pad gaan creëren. Ook fysiek.

Even terug naar de puberkids

Wanneer jij als ouder deze fysieke wereld en lichaam beter begrijpt, dan kan je dit ook beter doorgeven aan je kinderen. Ten eerste: “vecht niet meer met je kind, laat die strijd los!”

Hoe doe je dat?

Door de band te gaan verbeteren, even alle regels en het getrek vanuit de buitenwereld los te laten en luisteren naar je kind. Zijn jullie beide moe? Luister ook naar je eigen hart. Neem beiden een time out! (baaldagen, ziek melden of gewoon vakantie). De spanning moet er echt af, dat als eerste. Ben je bang, dat dit niet mogelijk is? Creëer dit gewoon, denk op langere termijn. Als jullie zo door gaan worden jullie ziek. Na de rust, kan er gepraat worden met elkaar, dus niet weer gaan strijden hoe jij het als ouder wilt, nee gewoon praten met elkaar zoals: “ hoe vind je het nu zo tussen ons. En hoe kan het anders?” Je hoeft niet gelijk de oplossing neer te zetten, laat het los. VRAAG AAN JE KIND HOE DAN? Vertel gewoon wat je leuk vind in het leven. Wees eerlijk. Misschien moeten jullie wel eerst leren met elkaar te communiceren.

Daarna vertel jij ook jou kind hoe jij dit ziet en hoe jullie in deze wereld van de aarde leven moeten. Dus dat wordt toch hier en daar aanpassen en ermee leren omgaan.

WERKPLAN

Maak een plan, zet deze op papier, ja dat helpt echt. Het wordt dan zichtbaar. Het kan simpel, maar juist ook heel leuk zijn en creatief. Maar goed als je moe bent, houd het dan simpel of koop een magneetbord (Ikea) en hang die zichtbaar op. Zet daar je afspraken en time outs op. Zodat je hier jullie structuur op neer kan zetten.

En dit plan kan ook weer na een tijdje aangepast worden, omdat de dingen anders uitpakken. Ben je een beelddenker gebruik dan kleur en vlakken en evt. beelden/figuren? Laat je kind ook meedenken hierin, spelenderwijs. Wat ook mogelijk is: ieder maakt een eigen, eenvoudig plan als start. Voeg deze dan later samen, Zodat het 1 groot familieplan wordt, het is als een puzzel. Het is een puzzel! Los deze op.

DROOMBORD

Wanneer je wilt kan ieder zijn eigen droombord maken. Maar dat is voor later, wanneer er meer ruimte is. Dit kan individueel of juist als familiebord neer gezet worden. We doen al zoveel individueel. Sterrenkinderen willen verbinden zonder al die spanning. Ze trekken zich terug vanwege de chaos.

UITPUZZELEN

Gewoon voor jezelf een overzicht creëren en ja ook voor je kind, want als jij overzicht heb, ben je duidelijker naar je kind. Zodra je voel ik verlies het weer, ik word verward en alles is als een chaos in je hoofd, dan ontstaat er een weer ruzie van wie heeft gelijk? Niemand heeft gelijk of iedereen heeft gelijk, maar hoe zet je dit neer. Deze ruzies zijn erg uitputtend, je verliest een hoop energie. Meestal worden jullie dan ziek. Ziek van verdriet, want het hart huilt in stilte. Dan verliezen jullie beiden de hoop. DUS CRISIS! Stap er weer uit en ga niet mee in die uitputtende ruzies, stap er uit en neem als ouder de leiding. Laat jouw ego los. Dit is machteloosheid en je bereikt niets zo.

EVEN TIME OUT

Zeg dan: " ik stop dit gesprek het gaat de verkeerde kant uit. Time out. " Ga naar de wc of even naar buiten, koel af. Een time out kan je van te voren afspreken, met tekens of op een andere manier, dan weet iedereen wat te doen en komt het niet onverwacht. Degene die zeer hoog gevoelig is kan dit dan zien als afwijzing of dat je wegvlucht voor hem of haar. Er kan dan paniek ontstaan.

Als je echt weg wilt vluchten, dat mag, maar laat de achterblijvers wel even weten waar je bent en dat het oké is.

Als ouder mag jij de basisveiligheid bewaken en neerzetten. Ook al vind je dit erg moeilijk, HSP ouders zijn zo gevoelig dat zij dit eigenlijk niet willen, zij vinden de dualiteit te moeilijk. Maar je hebt nu eenmaal kinderen en dat is de verantwoordelijkheid van het ouderschap. In de reguliere hulpverlening, zoals Bureau jeugdzorg merken we vaak dat zij dan de kinderen weg uit het gezin plaatsen. Dit is precies het tegenovergestelde wat moet gebeuren. Laat de HSP ouder en kind juist bij elkaar. Zo bezorg je hen een groot trauma. Zet hulp in die dit begrijpt en dit bekijkt vanuit het geheel.

Begin met een plan te maken met rustpunten en aandacht voor jezelf en elkaar. Dit kan per dag of per week zijn. Stel niet gelijk te hoge eisen maar pak deze stap voor stap aan, dus eerst probleem 1. Uit de spanning stappen, rustig gaan communiceren. Hoe doe je dat?

Wanneer er een crisis ontstaat? Voor jezelf en je kind(eren): rust inlassen. Gun jezelf ook tijd om hier in te groeien en ja het gaat vast met vallen en opstaan. Zo ontwikkel je samen met je kinderen een ander systeem, jullie eigen systeem wat rekening houdt met overgevoeligheid.

IN COMMUNICATIE MET DE SCHOOL

Mochten er problemen zijn op school: Geef de plannen ook door aan de school, vertel hen dat je bezig bent om alles weer stabiel te krijgen, en dat dit ook effect op school heeft. Niet alles hoef je precies uit te leggen, privacywet, maar het is fijn als de school in vertrouwen wordt genomen en je vraagt aan hen mee te willen denken en ook om jullie de ruimte te geven voor deze aanpak. Zelfs kun je de huisarts erbij betrekken. Deze strategie is wel nodig, want de school en alles eromheen moeten ook weer verantwoording afleggen, anders komen zij weer in de problemen. Luister dus goed wat hun beperkingen, in de vorm van regels, zijn en hoe je meer speelruimte kan krijgen. Zonder dat er extra problemen bij komen. Dat is ook een werkwoord, je moet er wel wat voor doen.

In het begin kan een onderwijsinstelling streng en kortzichtig zijn, zij gooien dan met protocollen leerplichtwet enz., dat is machtsvertoon! Angst oproepen, zij kunnen helaas niet anders, zie hen als kleuters die niet anders weten en hun kennis is beperkt. Zo hebben zij dat geleerd. Wat weten zij van HSPers en andere soorten oplossingen? De ouder dient dit zelf te onderzoeken en aan te geven.

BLIJF JE KIND VEEL THUIS?

Blijkt dat jouw kind veel thuisblijft, omdat dit nodig is voor de rust. Dan geef je dat aan. Het probleem heeft een andere aanpak nodig. De plannen die tot nu toe zijn ingevoerd, via school, werken niet. Dan zullen zij uiteindelijk wel open gaan staan. Want zij willen ook een oplossing. Wel volhouden dus. Niet in de angst schieten want: JIJ BENT DE OUDER EN ZIJ NEMEN DE OPVOEDING VAN JE KIND TIJDELIJK OVER, DAN MAG JE ALS OUDER OOK EISEN STELLEN AAN DE OPVOEDING IN HET ONDERWIJS. Meestal keren zij het om. Zij zijn de specialisten, trap hier niet in en gewoon rustig blijven communiceren. Jij bent en blijft degene die het beste voor heeft met je kind. Er mag ruimte komen op school voor jullie manier van opvoeden. Voor jullie manier van zijn. Deel je ideeën.

DUS STAP IN DIE MIDDELSTE PUNT VAN RUST

Het nulpunt. Laat je niet meeslepen in die buitenste laag van emotie, angst en paniek. Jij als ouder weet wat het best is voor je kind en anders zoek je hulp in de ondersteuning voor je kind of puber. Een goede coach die ondersteunt vanuit het geheel.

BASISVEILIGHEID

Stap in die middelste punt van kracht en overzicht. Dit kun je ook doen als je gaat praten met je puberkind over dingen die niet goed lopen en ja, jij mag dat uitleggen en omzetten, voor de basisveiligheid van je gezin. Pubers zijn meestal wat egoïstisch, op zichzelf gericht. Dat komt door de enorme groei van hun hersenen.

De school of de puber, Zij geven jou het gevoel dat je als ouder machteloos staat, dit is juist niet zo. Neem de (bege)leiding weer terug in eigen handen en geef deze niet steeds weg. De ouder bestuurd deze “familiewagen” en de teugels mogen best eens gevierd worden, maar soms ook aangetrokken worden. Daarnaast de teugels helemaal uit handen geven, is dat slim aan een puber? Waarvan de hersenen nog niet voltooid zijn, half ontwikkeld? Ook de teugels helemaal uit handen geven aan de school? Omdat je rust wilt of juist omdat je onzeker bent? Dit is niet de goede vorm om rust te creëren. Respect daar gaat het om.

INTERNET EN PUBERS

Zo ook met internet en mobielen telefoontjes, beperk dit. Lukt dat niet, dan ook hier is de communicatie verloren gegaan. Daar zal dan eerst aan gewerkt mogen worden. Bescherm je kinderen tegen het internet, dit is een zeer groot open veld waarin een puber helemaal verloren in kan gaan. Op vele gebieden is het internet te volwassen, wat hier wordt aangeboden dient echt beperkt te worden. Je geeft hen toch ook geen duizend euro als zakgeld? Nee, daar kunnen zij niet mee om gaan. Ze mogen wel leren omgaan met hun zakgeld, maar leg de lat niet te hoog voor hen, geef ze niet een te grote verantwoordelijkheid. Pubers zullen zich verzetten, maar dat is normaal. Wanneer je ze eerst duizend euro als zakgeld hebt gegeven, willen ze dit niet graag veranderen. Ze zijn wel heel slim. En ja opvoeden is een hele klus. Kinderen groeien en alles verandert weer. Net nu je alles weer op de rit had. Steeds weer opnieuw opstarten om de zoveel tijd, een nieuwe wind door alles heen laten waaien is verfrissend. Vanuit een creatief proces kan het leuk zijn en gezellig.

IK HOU VAN JOU

Daarnaast, is er veel spanning, ruzie en afstand tussen jou en je kind? Zeg gewoon: “Ik hou van jou en ik vind het, ondanks alles wat ik gezegd heb, toch heel knap hoe je het doet”. Verwacht niets terug, Zo nu en dan vanuit je hart dit tegen ze zeggen. Dat hebben ze het meest nodig. Dat kan de spanning verminderen. Dit kan als eerste stap een heel goed begin zijn. Want we zijn zo hard bezig met het goed doen, opvoeden en bezig zijn met woorden. Dat we dat soms vergeten te zeggen. Heel simpel beginnen dus.

Wanneer je dit hebt gezegd dan geef je jezelf ook een schouderklopje, goed gedaan mamma...pappa. (of juf/meneer/coach) We zijn allemaal maar mensen hier op aarde en we hebben allemaal liefde nodig.

Zonnegroet Arthura

1 juli 2015

Ashtar Command Nederland/United Aquarius Children ©ART-hura

Mocht u vragen hebben over coaching sterrenkinderen of HSP, dan kunt u een mailtje sturen via contact.

Dit blog alleen delen via websitelink, onder vermelding van de bron: Arthura Hector www.ashtarcommandnederland.com

#PubersHSPsterrenkinderenensterrenouders #HSP #Hooggevoelig #Opvoeding

24 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

 ARCHIEF

 Website created by © Arthura Hector

 All rights reserved ©ART-hura | www.ashtar-rose.com | afbeeldingen (digital) art mogen niet gedeeld of gekopieerd worden | Copyrights Arthura Hector | Breda