• Geplaatst door Arthura Hector

Mysterieuze schokgolven lieten onze planeet rinkelen als een bel (uit de AD)


Grote kans dat je er niets van gemerkt hebt, maar op 11 november rolden er twintig minuten lang vreemdsoortige seismische golven over de aarde. Wetenschappers registreerden de trillingen overal ter wereld. Drie weken later tasten ze collectief in het duister. Waar kwamen de golven vandaan?

David van der Heeden 29-11-18, 13:02 Laatste update: 13:39

Bijna drie weken terug pikten seismologische stations van Canada tot Madagaskar, en zelfs op Nieuw-Zeeland, de bizarre golven op. De trilling hield twintig minuten aan en leek aanvankelijk verdacht veel op een zware aardbeving. Alleen deed zich op die dag nergens op de aardbol zo’n zware schok voor. De onderzoekers hebben ondertussen wel de oorsprong van de golven achterhaald. Ze komen van het eiland Mayotte, even ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. Het eigenaardig is dat ook daar zich op die elfde november niets noemenswaardigs voordeed. ,,Ik geloof niet dat ik zoiets eerder heb gezien’’, zegt seismoloog Göran Ekström, verbonden aan de universiteit van Columbia, tegen National Geographic. Wat de wetenschappers vooral verbaast, is de zuiverheid van de golf en de precieze frequentie waarmee de golven elkaar opvolgden.

Mogelijk meteorietinslag

Een aardbeving veroorzaakt doorgaans diverse korte golven met een verscheidenheid aan meestal hoge frequenties. Het signaal uit Mayotte was echter een zuivere golf, die zich elke zeventien seconden herhaalde. De herkomst van de trilling heeft inmiddels tot een aantal theorieën geleid.

Mogelijk werd een meteorietinslag niet gedetecteerd of werd de trilling veroorzaakt door de uitbarsting van een onderwatervulkaan. Vooral die laatste theorie lijkt plausibel. ,,Het kan zijn dat er onder een vulkanisch eiland magma in beweging is’’, zegt iemand van de Franse geologische dienst. Ook Ekström is van mening dat de bron van de trilling veel minder ‘exotisch’ is dan de waarneming doet vermoeden. Bij Mayotte heeft sinds mei een aantal bevingen voorgedaan. De zwaarste daarvan, met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter, was echter al op 8 mei. Sindsdien is het aantal bevingen in aantal en magnitude afgenomen, terwijl de mysterieuze trilling zich deze maand liet zien. ,,Het was alsof de hele planeet rinkelde als een bel’’, omschrijft de seismoloog de bijna muzikale gebeurtenis. Het onderzoek gaat verder.

Ga naar link AD voor meer info:

https://www.ad.nl/wetenschap/mysterieuze-schokgolven-lieten-onze-planeet-rinkelen-als-een-bel~ad19333a/

Reacties AD op artikel via de link hierboven.

 • Meer

This is the recording of the ~09:30 UTC Southern Indian Ocean event from Kilima Mbogo, Kenya. The signal has had a highpass filter applied to it at 0.01 Hz, 0.05 Hz, 0.1 Hz & 0.2 Hz respectively. As can be seen the signal is very low frequency @stevenjgibbons @ALomaxNet

6 antwoorden76 retweets155 vind-ik-leuks

Beantwoorden

6

Retweeten

76 Leuk 155

 • Jamie Gurney‏ @UKEQ_Bulletin 11 nov.

Meer

Narrowing the location down the origin area appears to be in the region of the Comoros/Mayotte. A news article today suggests that the Mayotte swarm which began earlier this year may indeed be magmatic-related. Was this event a submarine volcanic eruption?

2 antwoorden20 retweets57 vind-ik-leuks

Beantwoorden

2

Retweeten

20 Leuk 57

 • Jamie Gurney‏ @UKEQ_Bulletin 11 nov.

Meer

Confirmation of location places it near the Comoros. Arrival times from FOMA (Southern Madagascar) & KMBO (Kenya) are almost identical, with FOMA perhaps slightly closer (<1 minute prior arrival time) - sadly I cannot narrow down the arrival time any better for FOMA.

1 antwoord23 retweets44 vind-ik-leuks

Beantwoorden

1

Retweeten

23 Leuk 44

Jamie Gurney‏ @UKEQ_Bulletin 11 nov.

 • Anthony Lomax 🌍 🇪🇺‏ @ALomaxNet 11 nov.

Meer

Closest easily available BRB seismic station is GE SBV in north Madagascar.

4 antwoorden14 retweets35 vind-ik-leuks

Beantwoorden

4

Retweeten

14 Leuk 35

Anthony Lomax 🌍 🇪🇺‏ @ALomaxNet

Volgen@ALomaxNet volgen

Meer

Als antwoord op @ALomaxNet @UKEQ_Bulletin

SBV, like the other stations, shows long monochromatic signal with ~17s period (mono-freq Rayleigh waves?). But filtered above 1Hz SBV (lower plot) also shows seismic(?) signals from repeating sources, with some ~50s apart. Maybe some large, shallow, oscillating volcanic source?

07:10 - 11 nov. 2018

 • 33 retweets

 • 63 vind-ik-leuks

2 antwoorden33 retweets63 vind-ik-leuks

Beantwoorden

2

Retweeten

33 Leuk 63

 1. Nieuw gesprek

 • Anthony Lomax 🌍 🇪🇺‏ @ALomaxNet 11 nov.

Meer

Als antwoord op @ALomaxNet @UKEQ_Bulletin

Assuming epicenters just east of Mayotte, high-frequency (lower trace) arrivals at SBV correspond well to P & S from at least 3 sources resembling tectonic earthquakes, & the long period wave train (upper trace) correspond to the set of Rayleigh surface waves from these sources.

11 antwoorden15 retweets33 vind-ik-leuks

Beantwoorden

11

Retweeten

15 Leuk 33

 • Jamie Gurney‏ @UKEQ_Bulletin 11 nov.

Meer

So in other words some event, of uncertain type but perhaps volcanic in nature, caused three quakes in quick succession & generated an ultra-low-frequency signal which was detected around most of the world?

1 antwoord6 retweets16 vind-ik-leuks

Beantwoorden

1

Retweeten

6 Leuk 16

 • Anthony Lomax 🌍 🇪🇺‏ @ALomaxNet 11 nov.

Meer

The low frequency signal seems to be normal Rayleigh surface waves, but their large amplitude relative to the P and S body waves probably indicate a very shallow source.

3 antwoorden2 retweets17 vind-ik-leuks

Beantwoorden

3

Retweeten

2 Leuk 17

 • Jamie Gurney‏ @UKEQ_Bulletin 11 nov.

Meer

If the body-waves are observable does that mean a magnitude could be estimated? Given that the Rayleigh waves are incredibly high amplitude I suppose the surface-wave magnitude will grossly overestimate the true magnitude.

1 antwoord2 retweets7 vind-ik-leuks

Beantwoorden

1

Retweeten

2 Leuk 7

 • Anthony Lomax 🌍 🇪🇺‏ @ALomaxNet 11 nov.

Meer

Good questions! A simple body wave M may underestimate and simple surface wave M may overestimate, but a waveform-based moment-tensor inversion type M for the surface waves may confirm shallow depth and produce a usefully accurate M...

1 antwoord4 retweets15 vind-ik-leuks

Beantwoorden

1

Retweeten

4 Leuk 15

 • Mark Tingay‏ @CriticalStress_ 12 nov.

Meer

Hi Guys, loving this work. Am sure you have seen this, but in case it was missed, there is a @raspishake active on Mayotte. Must have been real close.

3 antwoorden8 retweets31 vind-ik-leuks

Beantwoorden

3

Retweeten

8 Leuk 31

 • Mark Tingay‏ @CriticalStress_ 12 nov.

Meer

Actually, maybe not as close. Looks like arrival may be slightly later, by ~1min, than the station on Madagascar?

1 antwoord2 retweets3 vind-ik-leuks

Beantwoorden

1

Retweeten

2 Leuk 3

 • Anthony Lomax 🌍 🇪🇺‏ @ALomaxNet 12 nov.

Meer

No, I think the arrivals on the @raspishake are earlier and correspond well to the P1 and P2 events on the SBV seismogram in Madagascar! And there are more events on the @raspishake. So the source is likely much closer to Mayotte.

2 antwoorden8 retweets22 vind-ik-leuks

Beantwoorden

2

Retweeten

8 Leuk 22

 • Nog 9 antwoorden

 1. Breug‏ @Breugeloog 23 uur23 uur geleden

Meer

Als antwoord op @ALomaxNet @UKEQ_Bulletin

Should be something near the center of the earth...

#111111 #AD

266 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

 ARCHIEF

 Website created by © Arthura Hector

 All rights reserved ©ART-hura | www.ashtar-rose.com | afbeeldingen (digital) art mogen niet gedeeld of gekopieerd worden | Copyrights Arthura Hector | Breda